Beyond Numbers Show

From the blog

ОБЯД ЗА РАЗМИСЪЛ

От: Биляна Вачева
В месеца на равносметките, предлагаме на любопитния читател порция смели, може би за някои твърде шантави, но съвсем реални и успешни бизнес тенденции, които очерта 2021 и които навлизат с пълна сила в 2022 г. 

Основно можем да ги обобщим така: Големи и малки в борбата за хранатаИ други стават като METAДа видим…

ДИГИТАЛНО за ХРАНАТА

Как храната се превърна в идея фикс на новите предприемачиЕднорозитеНай-бързо развиващите се стартъпи в Европа през иминалата година или т.нар. еднорози (с пазарна капитализация от над 1 млрд.USD)  са за доставка на храна.

Компаниите, чийто централи се намират в Берлин, Flink и Gorillas, доставят на клиентите си освен храна, мляко и млечни продукти за по-малко от десет минути.

В класацията на еднорозите влизат още две компании – SellerX и Razor Group, които купуват по-малки фирми, работещи с Амазон и ги обединяват.Ново земеделиеНай-новият еднорог в Европа е Компания за вертикално земеделие.
Базираната в Амстердам стартираща компания Infam бе оценена на 1 млрд. долара след нов кръг на  финансиране от 200 млн. USD.

Mисията на Infarm да изгради глобална селскостопанска мрежа от климатично устойчиви вертикални ферми, които са близо до потребителите.

Вертикалното земеделие и системата Infarm осигуряват устойчиво решение за изхранване на нарастващото население по начин, който е много по-добър за планетата и е далеч по-устойчив и гъвкав на фона на несигурността около изменението на климата и проблемите с веригата за доставки“, коментира Ерез Галонска, съосновател и главен изпълнителен директор на Infarm, като добави, че настоящата хранителна система е „счупена“. 

Големите не отстъпват

Не изостана и реакцията на големите компании в сектора. Bayer също създаде компания за вертикално земеделие.

Дъщерната компания на германския фармацевтичен гигант – Leaps, заедно със сингапурския държавен фонд Tamasek обявиха създаването на стартъп, който ще разработва модели за вертикално земеделие.

Предвиждат се изграждане на многоетажни парници, в които да се отглеждат зеленчуци в големи количества, без да са необходими обширни площи.

Идеята е особено подходяща за градове като Сингапур. Новата компания ще разработва сортове зеленчуци, подходящи за вертикално отглеждане, започвайки с начален капитал от 30 млн. USD.

Плановете са тя да се занимава не само с нови сортове семена, но и да се насочи и към други, все още незаети ниши в сектора, като обаче се избягва генномодифициране.

Да си самодостатъчен

Сингапур има стратегия да увеличаване на собственото производство на храни от 10 на 30% процента в момента до 30 процента през 2030 г.

Правителството се надява по този начин да намали риска от недостиг в снабдяването чрез внос и вертикалното земеделие е на челно място сред приоритетите.

Сред фирмите, които се надяват да спечелят от развитието му е например и компанията за осветителни тела Osram, която предлага LED осветление за парниците.

Нови начини за финансиране

Миналата година се появи и нова опцията чрез която, стартиращите компании могат да набират капитал.

Освен до сега познатото финансиване от фондове или т.нар.бизнес ангели и листване на борсата чрез IPO (първично публично предлагане) вече има и друг път към капиталовия пазар – чрез Spac  или Дружеството за придобиване със специално предназначение.И TikTok се включва в играта

Беше въпрос на време платформата за видеоклипове TikTok да излезе извън границите на социалните мрежи

Платформата, която набра огромна популярност по време на пандемията, вече е в и ресторантьорския бизнес.

Този ход не е изненада за никого,  след като видеоклиповете с храни и рецепти се превърнаха в ключова част от социалната мрежа, трупайки милиони гледания. 

Платформата за споделяне на видео обяви партньорство с американската Virtual Dining Concepts, която помага на собствениците на ресторанти да изготвят концепция за доставка на храна.

TikTok Kitchen ще доставя храна на територията на САЩ.

Началото е планирано за март 2022 – с 300 ресторанта, а до края на 2022 г. ще доставя храна от 1000 обекта.

МЕТА МЕГА Проекти
Да яхнеш вълната
Microsoft и те като METAНе на последно място е ребрандирането и развитието на Мета Вселена от страна на Фейсбук.

Рекациите на другите играчи в сектора не закъсняха. Microsoft ще последва социалната мрежа в Метавселена.

Компанията ще опита да привлече милионите хора, ползващи “Teams” за работа. Mesh е платформа за съвместна комуникация, въведена от Microsoft за виртуални преживявания.Дигиталната еволюция на модатаГолемите марки също се включиха в мета проекта – Nike пускат виртуални обувки и дрехи, последва го Adidas, Gucci и др.

Американският спортен гигант дори  придоби дигитално студио с българско участие –  RTFKT, с цел да ускори дигиталната трансформация.

През ноември 2021 гигантът създаде  своето виртуално пространство Nikeland, в което потребителите могат да купуват дрехи, обувки и аксесоари с популярното лого в специален шоурум, да влязат в централата на Nike или да се разходят в парка и на няколко спортни игрища.RALPH LAUREN откри нов магазин в ROBLOXНовите продукти на брандовете влизат в категорията – „виртуални стоки за изтегляне“. И за такива стоки са нужни и виртуални магазини.

Ralph Lauren отвори най-новите си магазини не в Милано, Токио и Ню Йорк, а в една нова локация –  онлайн света на Roblox.

Виртуалната среда, където можем да носим маркови дрехи, обувки и маратонки.

Това е дигитален свят, в който можем да правим всичко, което правим в реалния живот.

В Roblox всеки ден влизат 47 милиона активни потребители.
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене