Beyond Numbers Show

From the blog

🏦 Германия, България и икономиката на ЕС след ерата Меркел

BERLIN CALLING Германия след избори 
Kакво  ще се случи с икономическия мотор на ЕС
От: Русалин Венев
Преди около месец в Германия се проведоха парламентарни избори. Очаквано, събитието привлече вниманието на цяла Европа.

Вотът приключи с победа на социалдемократите, които изпревариха с малка преднина християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Едно нещо вече изглежда ясно: Германия ще има нова управляваща коалиция, в състава на която най-вероятно ще влязат социалдемократите, Зелените и либералната партия „Свободни демократи“.

Промяната едва ли ще доведе до някаква радикална трансформация в политиката, водена от Берлин, отбелязват в свой анализ София Русак и Даниел Грос от Центъра за Европейски Политически Изследвания. 

Защо темата за провелите се в Германия избори е толкова важна за бъдещето на ЕС? На първо място, тази страна е най-голямата икономика в Общността и всичко, случващо се с нея, по един или друг начин се отразява и на останалите страни-членки.

Не бива да се забравя и още една подробност: в Германия живеят и работят много наши сънародници.

По данни на Евростат от началото на 2020 г., техният брой е около 342 000 – приблизително колкото е населението на Пловдив. 

Къде отиват милионите на най-богатите германци?

Още преди да станат ясни резултатите от вота, една интересна тенденция привлече вниманието на световните медии: оказа се, че много от милионерите в Германия се притесняват от евентуален политически „завой наляво“. Много от тях дори започнали да прехвърлят свои активи в Швейцария.

Каква всъщност е причината за това?

Предполага се, че правителство, в което участват социалдемократите и Зелените, може да въведе данък богатство и да увеличи наследствения данък.

Според експерти, това е „огненочервен сигнал“ за богаташите.

Официалните данни сочат, че депозитите на германските домакинства и компании в швейцарски банки са се увеличили с цели 5 млрд. долара през първото тримесечие на настоящата година.

Тази сума не включва облигации, акции и финансови продукти.
 
Черни облаци над германската икономикаСтатутът на Германия като най-мощна икономика в Европа изглежда непоклатим, но въпреки това бизнес климатът в страната се влошава. Това поне сочат данни, публикувани от института Ifo.

Индексът, който измерва този показател, е отбелязал спад за трети пореден месец и през септември е достигнал стойност от 98.8 пункта (в сравнение с 99.6 пункта през август).

Като цяло, компаниите се чувстват все по-недоволни, а освен това не крият своя скептицизъм за следващите месеци.

Проблемите с доставките представляват сериозен проблем за германската икономика, а производството в страната е изправено пред рецесия.

В анализа на института Ifo се казва още, че въпреки сложната обстановка, бизнес климатът все пак се е подобрил в сферата на строителството. 

Едва ли някой ще се изненада от факта, че една от основните причини за затрудненията, които изпитва германската икономика, е продължаващата пандемия от COVID-19.

През септември цените в страната са скочили с над 4%.

Експерти обръщат специално внимание на автомобилите, които за последните няколко месеца са поскъпнали средно с по 360 евро.

Освен това, инфлацията в Германия премина границата от 4% – нещо, което не се е случвало от близо три десетилетия насам.

Ситуацията се влошава допълнително от рекордното поскъпване на електричеството и природния газ, засегнало целия ЕС.

Повече може да прочетете в публикацията на Deutsche Welle.
 
Между България и Германия

В края на миналия месец в Бургас се проведе икономическият форум “Doing Business in Germany”, целта на който беше да представи Германия като място за бизнес и да очертае някои добри практики за работата на немския пазар.

Сред участниците в събитието беше посланикът на Федералната република у нас Кристоф Айххорн, който посочи две основни условия за съществуването на добри търговско – икономически отношения между България и Германия: върховенството на закона и надеждността на обществените поръчки.

Повече за състоялия се форум може да прочетете тук.

Германия е един от най-големите инвеститори у нас.

По данни на БНБ, влезлите в България преки чуждестранни инвестиции за периода от началото на годината до юли са в размер на 630,4 млн. евро (което е спад от близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, когато инвестициите са били 1,108 млрд. евро). От тази сума, 120,4 млн. евро са дошли от Федералната република, което я прави третият най-голям инвеститор у нас след Люксембург и Нидерландия.Германските икономически гиганти

Някои от най-влиятелните и богати компании в света са германски.

За тях работят стотици хиляди хора, а офисите им са разпръснати в различни точки на планетата.

А знаете ли кои са петте най-големи германски компании? Отговорът на този въпрос може да научите в следващите редове:

5. Siemens
  – Клонове: ~ 200 държави
  – Служители: ~380 000
  – Годишни приходи: Над $ 98 млрд.
  – Седалища: Берлин, Мюнхен

Индустриалният конгломерат е най-голямата производствена компания в Европа в сферата на електротехниката и електрониката.

Много от вас вероятно имат поне по един електроуред с тази марка. 

Siemens се развива в 6 основни бизнес направления:
– комуникации и информационни технологии;
– автоматика и контрол;
– енергетика,
– транспорт,
– медицина;
– осветление. 

4. BMW
  – Клонове: ~ 150 държави
  – Служители: ~135 000
  – Годишни приходи: Над $ 112 млрд.
  – Седалище: Мюнхен

Тази компания, занимаваща се с производството на автомобили, мотоциклети, резервни части и аксесоари, едва ли има нужда от представяне.

Компанията също така предлага различни финансови услуги, а и участва активно в моторни спортове – като Формула 1, например.

3. Allianz
– Служители: ~142 000
  – Годишни приходи: Над $ 170 млрд.
  – Седалище: Мюнхен

Международният застрахователен концерн има офиси по цял свят. 
Компанията се занимава и с управление на активи, а през 2001 г. поглъща Dresdner Bank, която продава на Commerzbank седем години по-късно.

В резултат, Allianz придобива контролен дял от 14% в Commerzbank.

2. Daimler AG
– Марки: Maybach, Mercedes-Benz, Smart
  – Служители: ~300 000
  – Годишни приходи: Над $ 175 млрд.
  – Седалище: Щутгард

Това е един от най-големите и популярни автопроизводители. Любопитна подробност е, че това е най-големият производител на камиони в света. 

1. Volkswagen
  – Марки: Audi, SEAT, Skoda Auto, Porsche и Lamborghini
  – Служители: ~660 000
  – Годишни приходи: Над $ 254 млрд.
  – Седалище: Волфсбург

Германската компания не просто е най-големият производител на автомобили в Европа, но и световен лидер по приходи в този бранш.

Концернът включва стотици компании, занимаващи се с производството на автомобили и съпътстващи продукти.
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене