Beyond Numbers Show

From the blog

2022 Г. – Годината На Пестене На Ресурси

ПЛАНЪТ ТЕСЛА
От: Биляна Вачева
Ако е нужно да кажем под какъв знак ще премине 2022 година – това ще са три основни думи: 
– пестене
– оптимизиране
– опазване

Пестене на ресурси, опазване на околната среда, оптимизиране на процеси, пренастройнаване, гъвкавост, зелени бизнеси, компании с грижа за дърветата, животните и бозайниците.
 
Поскъпването на енергийните ресурси в световен мащаб мотивира компаниите да оптимизират бизнесите си, но и да откриват новини начини за производство на електроенергия, след като цената й скочи тройно на свободния пазар.

Вече има първи опити за безжично пренасяне на ток – пионери в тази област е новозеландския доставчик на ток Powerco и американската компания Emrod и Ara Ake, национален център за развитие на нова енергия в Нова Зеландия.

Те са създали прототип, чрез който токът се пренася безжично.

Пръв за подобни идеи говори още Никола Тесла през миналия век, казва Economist. Новата технология предвижда лъч от енергия, произведен от соларна ферма, разположена на Норд айлънд, да бъде доставен до клиент, който е на няколко километра разстояние.

ТЕХНОЛОГИЯТА

През септември 2021 г. Emrod обяви, че през първите месеци на 2022 г. ще стартира демонстрации на технологията си в района “Таранаки” в Нова Зеландия. Тогава ще бъде демонстриран за първи път пред публика пренос на енергия от точка до точка на поне 200 метра разстояние.

Иновацията на Emrod е, че енергията ще се пренася във въздуха като тесен лъч от микровълни.

Тази лъчева енергия е пробвана и преди но главно за военни цели и за употреба в открития космос.

През 1975 година Американската космическа агенция – НАСА, използва микровълни, за да изпрати 34 киловата електричество на разстояние от 1.6 километра – рекорд, който още не е подобрен.

И никога досега не бе мислено това постижение да бъде използвано за търговски цели.


Графика: Emrod

РИСКОВЕТЕ

Проектът обаче крие и рискове.

Със същите вълни, работят микровълновите печки, които затоплят храна.

Според Emrod лъчите няма да причинят вреда на хора или на животни, тъй като плътността на мощността е сравнително ниска.

Независимо от това, за да се избегнат инциденти, лъчите ще бъдат заобиколени от т.нар. “лазерни завеси”.

КОНКУРЕНЦИЯТА

Конкуренция не липсва и в този сегмент. Още няколко компании са насочили усилията си в тази насока – японската Mitsubishi е една то тях.

Компанията проучва как технологията може да се използва за изпращане на енергия към земята от геостационарни спътници, оборудвани със слънчеви панели. Това би позволило пренос на на повече от 35 000 км.

По подобна идея работи и базирана в Сингапур TransferFi, която разработва система, която оформя лъчи от радио вълни, които обикновено имат по-ниска честота в сравнение с микровълните, за да пренасят енергия до специфични приемащи устройства.

Това е идея с малък обсег, целяща да захранва джаджи във фабрики и домове.

Американската компания PowerLight Technologie пък работи заедно с армията за използване на лазер за пренос на енергия до отдалечени бази и също така за захранване на дронове, докато те са във въздуха. Компанията също така възнамерява да комерсиализира тези си разработки.

WEB HOT CHILI

75% от малките фирми не обслужват кредитите си – С необслужвани банкови кредити са повече от 75% от малките фирми у нас  и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си

Банки отускат заеми за малки и средни фирми с облекчени условия – Средствата са предназначени за малки, средни и междинни (с до 500 служители) компании за подпомагане справянето им с ефектите от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

До 2050 все повече хора ще бъдат самонаети – Тенденциите до 2050 г. показват, че все по-голяма част от хората ще бъдат самонаети, сами ще предлагат професионални ниши.

Изкуствен интелект събра BioNTech, Google и Deutsche Bahn – Производителят на ваксини BioNTech, Google и железопътната компания Deutsche Bahn са сред фирмите, които инвестират в създадената в Африка компания за изкуствен интелект InstaDeep.

Инвестициите в метали – защита срещу инфлацията – Нарастването на инфлацията, както в България, така и в страните от еврозоната, беше тема на фокус след втората половина на 2021 г.

LOVE TO TALK ABOUT
ШЕФЪТ НА CREDIT SUISSE НАПУСКА ЗАРАДИ COVID-МЕРКИТЕ


Председателят на банковия гигант Credit Suisse Антонио Орта-Осорио подаде оставка, след като вътрешно разследване установи, че е нарушил карантинните мерки срещу Covid-19 повече от веднъж.

Вътрешната проверка в борда заради поведението на 57-годишния португалец започна в края на 2021 г.

Тя установи, че Орта-Осорио е нарушил правилата на Обединеното кралство, когато пътувал до Лондон на 10 и 11 юли, за да гледа финалите на Уимбълдън. 

По това време Швейцария беше в червената Covid-зона на Великобритания и правилата изискваха 10-дневна карантина на всички пристигащи.

Тя не е била спазена от бившия председател на Credit Suisse.

COFE BREAK
ДЖОКОВИЧ – без шеги и закачкиЕдно от най-разпространените мемета напоследът – Джокович на постер от филма “Терминалът”

Новак Джокович рискува да загуби милиони долари от спонсорите си, ако някои от тях решат да се разграничат от него след скандала в Австралия.

Откакто световният №1 в тениса призна, че съзнателно е нарушил карантинните мерки в Сърбия и Испания след положителната Covid-проба през декември и след като Австралия два пъти анулира визата му и го депортира, маркетинг експертите коментират, че спонсорите на сърбина внимателно следят развитието на ситуацията.

Нито един от спонсорите на 20-кратния шампион обаче не е загатнал, че ще оттегли подкрепата си към сърбина към настоящия момент. 

Марки като Head и Peugeot, които са били до него по време на най-големите му успехи, ще продължат да го използват като основно лице, смята директорът на rEvolution Мерик Хейдън.
 
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене