Beyond Numbers Show

From the blog

🎮 Печалби от над 200 милиарда до 2025 очакват компаниите за видео игри

От: Русалин Венев
COVID-19 не само отне живота на хиляди хора по цял свят и нанесе тежки щети на глобалната икономика, но и промени напълно ежедневието на повечето от нас, принуждавайки ни да излизаме по-рядко и да прекарваме повече време по домовете си. За представителите на една индустрия това се оказа отлична възможност за рязък скок на печалбите. Става въпрос за компаниите, занимаващи се с производство на видео игри.

Какво сочат цифрите?

Германската компания Statista, която се занимава със събиране и анализ на статистически данни, оценява глобалния пазар на видео игрите през 2020 г. на над 155 млрд. долара. Очаква се 2021 г. да е още по-успешна:
 


Особено показателни са резултатите, постигнати от Sony и нейния Playstation 5. Въпреки проблемите с производството и доставките, причинени от пандемията, това лято продуктът се превърна в най-бързо продаваната конзола в историята на компанията, отбелязва Том Уорън от популярния технологичен блог The Verge.
👉  Twitter

Почти по същото време подобни новини дойдоха и от Microsoft. От компанията обявиха, че конзолите от серията Xbox X и S също са подобрили досегашните й рекорди по продажби, но без да обявяват конкретни данни:
👉  Twitter

А наскоро учени от Дания нагледно демонстрираха, че освен забавни, игрите могат да бъдат и полезни в условията на пандемията от COVID-19:
👉 @Reuters

Бързо развиваща се индустрия и в България

Непрекъснато увеличаващият се интерес към видео игрите спокойно може да бъде определен като добра новина за България. Причината е, че все повече големи компании отварят свои офиси тук. В нашата страна има над 50 студиа, в които работят около 1500 квалифицирани специалисти. Най-известните от тях са софийските офиси на глобални лидери като UbisoftCreative Assembly и Gameloft. В същото време, има и няколко български компании, които вече са се превърнали в утвърдени имена на международния пазар. Такива са Imperia OnlineHaemimont и Snapshot Games.

Положителен сигнал за състоянието на сектора е, че се увеличава броят на независимите студиа, които създават все по-качествени продукти – и то напълно самостоятелно. Именно това е и голямата разлика между тях и аутсорсинг компаниите, които изпълняват ролята на спомагателен елемент в една глобална верига. Не на последно място, у нас работят и много специалисти, занимаващи се с поддръжката на различни гейминг продукти. Пример в това отношение е международната компания Telus

Българските игри, пожънали световен успех

Примерите в подкрепа на твърдението, че българските компании навлизат все по-сериозно на световния гейминг пазар, са много. Нека обаче се спрем на две игри, създадени у нас, които доказват това:

🇧🇬  Victor Vran. Създадена от вече споменатите Haemimont Games, тази игра излиза на пазара през 2015 г. Първоначално е достъпна единствено в платформата Steam, но две години по-късно излизат и нейни версии за Xbox One и Playstation 4. Вдъхновена от заглавия като култовото Diablo 2, тя често е определяна като комбинация между екшън и стандартна ролева игра. Ревютата на Victor Vran са предимно позитивни, а в популярния сайт за оценяване на игри Metacritic получи рейтинг 75/100.
youtube.com

🇧🇬  Total War Saga: Troy. Ако харесвате стратегическите игри, то това е заглавие, което определено не бива да пропускате. Вдъхновена от Троянската война и творбите на Омир, тази игра е разработена от Creative Assembly Sofia. Тя направи своята премиера преди малко повече от година и продължава да се радва на сериозен успех. Любопитна подробност е, че създателите й я направиха безплатна за първите 24 часа след нейното излизане. Това доведе до огромен интерес от страна на геймърите и цели 7,5 млн. сваляния.
youtube.com
 
Най-продаваните игри на всички временаФактът, че популярността на видео игрите непрекъснато расте, е безспорен. С всеки изминал ден все повече и повече хора по цял свят с готовност отделят значителни суми, за да се сдобият с поредното хитово заглавие или нова игрова конзола. Някои игри, обаче, се радват на такъв феноменален успех, че спокойно могат да бъдат определени за глобални сензации, надминаващи по генерирани приходи повечето холивудски блокбъстъри. А знаете ли кои са петте най-продавани игри в историята на тази непрекъснато разрастваща се индустрия? Отговорът може да научите от следващите редове:

🌍  5️⃣  PlayerUnknown’s Battlegrounds. Известна и със съкращението PUBG, тази онлайн игра, приличаща в много отношения на тоталния хит Fortnite, прави своя дебют през 2017 г. Оттогава от нея са продадени около 70 млн. копия, като тя е особено популярна в Китай и Япония. Играта е дело на южнокорейската компания Bluehole.
youtube.com

🌍  4️⃣  Wii Sports. Със своите близо 83 млн. продадени копия, това е единствената игра в списъка, която може да се играе само на една платформа – Wii на японската компания Nintendo. Ако сте се чудили колко добре бихте се справили с електронните версии на тенис, голф, бокс, бейзбол и боулинг, то това е спортният симулатор за вас.
youtube.com

🌍  3️⃣  Tetris. Тази игра е толкова популярна, че едва ли има човек, който не я е играл поне веднъж. Тук обаче трябва да уточним, че става въпрос за нейната версия, разработена от компанията EA Mobile и предназначена основно за мобилни устройства (макар че може да бъде играна и на Playstation 3). Тя излиза през 2006 г. и до днес са регистрирани над 100 млн. платени сваляния, което я превръща в най-купуваната мобилна игра на всички времена.
youtube.com

🌍  2️⃣  Grand Theft Auto V. Още една игра, която няма нужда от представяне. Действието в нея се развива в измисления щат Сан Андреас, вдъхновен от Южна Калифорния, а възможностите пред играчите са почти безгранични. Хитът на компанията Rockstar North излиза през 2013 г. и от него до днес са продадени около 150 млн. копия. Фактът, че само три дни след излизането си играта реализира печалби в размер на 1 млрд. долара, е повече от показателен.
youtube.com

🌍  1️⃣  Minecraft. С продадени близо 240 млн. копия в световен мащаб, тази наглед не особено привлекателна във визуално отношение игра, създадена от Mojang Studios, е едноличен лидер в класацията. Възможностите, които тя предлага, както и огромният свят, в които играчите могат да се потопят, я превръщат в истински хит още от пускането й на пазара преди десет години.
youtube.com

🌍 🔝Сензацията Fortnite. Макар и официално да не присъства в класацията, просто няма как да не споменем тази изключително популярна игра. Всеки, който иска, може да я играе напълно безплатно. Това обаче изобщо не означава, че тя не носи никакви приходи на създателите си от компанията Epic Games. По официални данни, хитовото заглавие е генерирало приходи от над 14 млрд. долара в периода 2018 – 2020 г. През 2019 г. пък се състоя световно първенство по Fortnite, наградният фонд в което беше 30 млн. долара. Победител стана 16-годишният Кайл Гиерсдорф, който спечели над 3 млн. долара. За сравнение, тенисистът Новак Джокович, който спечели финала на турнира „Уимбълдън“ през същата година, прибра „едва“ 2,9 млн. долара.
youtube.com

 
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене