Beyond Numbers Show

From the blog

Да изчезнеш за 60 секунди

Или как големите мултинационални компании излизат от 
От: Биляна Вачева
Първо години минават в стратегии, анализи, проби и грешки как да навлезеш на чужд пазар, за да се стигне до момент, в който да излезеш за дни от него.

Списъкът с международни компании, напускащи руския пазар, всеки ден се увеличава. Първа със светкавична реакция беше  британската енергийна компания BP, на която й отне повече от 30 години, за да изгради своя руски бизнес.

Трябваха ѝ по-малко от четири дни, за да реши да го премахне.

BP ще продаде своя дял от 20% в “Роснефт”. На компанията може да ѝ се наложи да отпише до 25 млрд. долара.

Coca-Cola и Starbucks също прекратяват бизнеса си в Русия.

Кафе-веригата Starbucks и гигантът в сферата на безалкохолни напитки Coca-Cola обявиха, че също прекратяват бизнеса си в Русия.

От Starbucks заявиха, че спират цялата си дейност в страната, включително доставки на продукти и заведения, които работят с лиценз.

Веригата за бързо хранене McDonald’s временно замразява дейността си на територията на Русия, въпреки че е изключително популярна там. Мярката ще засегне около 850 обекта и 62 хил. служители.
 
   Голям залог

Енергийните компании са тези, които са направили най-голям залог.

В продължение на години петролните компании предоставят капитали и експертизата си на своите руски партньори срещу съвместен бизнес в страната.

Европейските гиганти в сектора дори поддържаха инвестициите там, когато намаляваха бизнеса си с петрол на други места, пише The Economist.

Shell се оттегля от всички свои петролни и газови проекти в Русия.
Незабавно да спре да купува руски суров петрол на спот пазарите; да промени веригите си на доставки, за да изключи напълно руския суров петрол от тях; излизане от “Северен поток” 2, както и прекратяване на партньорството на компанията с “Газпром” и други свързани компании и проекти в Русия.

Други две големи компании – норвежката Equinor и американската ExxonMobil – са заявили, че ще последват примера на BP и Shell и ще напуснат. Колко бързо това ще се случи е друг въпрос.

ExxonMobil предупреди, че безопасното изтегляне от нейните проекти в далечния изток на Русия ще отнеме време.

Продажбата на дяловете в съвместните предприятия или в самия “Роснефт” може да се окаже трудна, особено ако руското правителство поддържа забраната за продажба на руски активи, притежавани от чужденци, която тъкмо въведе в опит да ограничи изтичането на капитали.

Моралните и репутационните причини за компаниите да напуснат Русия ще стават все по-силни, колкото по-дълго продължи войната. Напускането също може да бъде затруднено финансово и логистично.Натиск и от правителствата

Списъкът с компании, излизащи от руския пазар, всеки ден се учеличава.

Войната на Путин накара мултинационалните компании да си направят равносметка.

Русия им създава много рискове – от накърняване на репутацията до логистични проблеми и опасността от нарушаване на санкциите.

За много фирми напускането на Русия, която е средно голям пазар, ще доведе до малко щети на по-широкия им бизнес.

За други ще се окаже финансово болезнено и трудно от логистична гледна точка.

Компаниите се сблъскват с изрични или скрити искания от страна на техните правителства, а в някои случаи и на местните потребители, да бойкотират Русия дори извън обхвата на официалните мерки.

На 1 март Apple спря продажбата на своите продукти в Русия.

Disney и други филмови студиа в Холивуд заявиха, че ще отложат премиерата на филми на руските екрани. GoogleMeta и Twitter се опитват да ограничат руската пропаганда на своите онлайн платформи.

Някои от тези действия създават затруднения за компаниите. Всички решения на технологичните компании в Русия например могат да усложнят тяхната ситуация в други проблемни пазари.

Твърдата позиция на Apple във връзка с войната в Украйна подчертава исторически гъвкавата ѝ позиция в Китай – гигантски пазар, и макар че Пекин не е нахлул в своите съседи, лидерите на страната са обвинявани в нарушаване на правата на човека.

Декларацията на McKinsey, че няма да извършва бизнес с “никакви правителствени структури” в Русия, идва след години критики за дейността си с държавните предприятия там и в Китай.

Равносметка

В момента компаниите се състезават да създадат нови стратегии за несигурната епоха.

Най-решителни действия спрямо Русия предприеха тези, които имат най-малко какво да губят.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия заяви, че ще замрази всички инвестиции в руски капитали – които съставляват едва 0.2% от неговото портфолио.

Компаниите с голямо присъствие на руския пазар са по-предпазливи.

Автомобилният производител Renault и Danone, които изкарват съответно 9 и 6% от приходите си в Русия, не са обявили планове за ограничаване на бизнеса.

Danone обяви, че преустановява инвестициите си в Русия и че един от двата й завода в Украйна е затворен след руската инвазия.Пауза

Много западни бизнеси се намират някъде по средата.

Техният отговор е също толкова умерен – пауза вместо скъсване. UPS и FedEx, две американски логистични компании, са спрели доставките до Русия.

CMA CGMMaersk и MSC, три европейски транспортни гиганта, заявиха, че за момента няма да плават до там. Три консултантски компания – BainBoston Consulting и Group McKinsey, обмислят да спрат своя бизнес в Русия.

Boeing е спрял доставките на части, поддръжката и техническата помощ за руските авиопревозвачи, използващи техните самолети.

Финансов сектор

Руската ВТБ, вторият по-големина руски кредитор, се подготвя да се оттегли от европейските пазари, след като е засегната тежко от западните санкции, според Financial Times.

ВТБ има клон за инвестициооно банкиране в Лондон и има поделение за банкиране на дребно в Германия със 160 хил. клиенти.

Банката се оттегля, тъй като не е способна да извършва дейност извън Русия, след като западните страни замразяват нейните активи.

Този ход следва решението на Сбербанк да се изтегли от пазарите на Централна и Източна Европа през изминалата седмица, като австрийското подразделение на банката беше първото, което беше закрито след въведените санкции.

Сбербанк и ВТБ държат над половината от руския банков пазар.

Няколко руски банки заявиха, че започват да издават кредитни и дебитни карти, използвайки системата на китайския картов оператор UnionPay, съчетана с руската мрежа Mir, след като Visa и MasterCard заявиха, че спират операциите си в Русия.

Първоначалните западни санкции срещу Русия се фокусираха върху изолирането й от финансовите пазари и ограничаване на износа на технологии.

Засега САЩ избягват мерки срещу потребителски стоки, селскостопански продукти и енергията, за да се опитат да избегнат големи щети върху обикновените хора и допълнително подхранване на инфлацията.
 
Технологичен сектор

Сред най-тежките за Русия санкции в дългосрочен план са наложените от САЩ строги ограничения на износа на технологични стоки – от търговска електроника и компютри до полупроводници и части за самолети.

Американското правителство на практика претендира за юрисдикция над всяко лице или компания в света, които използват американски технологии за производство на продукти за продажба в Русия, пише The Economist.

Така всеки, който желае да продаде огромен набор от технологии, включително полупроводници, софтуер за криптиране, лазери и сензори, трябва да поиска лиценз, който по подразбиране бива отказан.

Неизпълнение заплашва да навлече санкции срещу всяка компания, лице или държава, която продава на Русия в нарушение на правилата.

Доминирането на американската технология, която се използва за производство на продукти по целия свят, означава, че огромен набор от тях ще бъдат засегнати от санкцията, а дългосрочното технологично развитие на Русия е под заплаха.Има и печеливши

Сега, когато е почти сигурно, че конкурентите на китайската Huawei като Ericsson ще се оттеглят от Русия и ще си сътрудничат в производството на 5G оборудване, това ще създаде пространство за Huawei и така, компанията може да монополизира руския пазар на телекомуникационно оборудване и ще получи 100% контрол върху технологичните доставки в Русия.

Предизвикателставата за Китай са, че Пекин не успява да произведе да произведе модерни чипове, въпреки правителствената подкрепаи това е знак, че и за Русия това ще бъде невъзможно.
 
Пълна изолация

Русия е на път да бъде изолирата от финансовите, капиталовите пазари и технологиите.

Предвид, че големите руски компании вече са практически отрязани от капиталовите пазари и възможностите да се финансират от тях, това едва ли ще има допълнителен ефект по тази линия.

Същевременно обаче може да е основание за действия на инвеститори да придобият контрол над обезпечения, където има такива.

Много руски компании като “Лукойл”, “Газпром” и други имат съществени активи в Европейския съюз.
 
Чуждестранни компании, които са прекратили бизнеса си в Русия
От “Капитал

– Audi, GM, Harley-Davidson, Jaguar Land Rover, Scania, Skoda и Porsche са прекратили доставките на автомобили или резервни части. Honda също така е прекратила продажбите в страната.

– BMW Group, Ford, Hyundai, MAN, Mercedes-Benz, Renault, VW, Volvo Group, Daimler Truck са замразили производството.

– Airbus и Boeing прекратяват поддръжката на руските самолети.
Производителите на велосипеди ColnagoGiantMerridaScott и Trek са прекратили вноса в страната.

– Веригите H&MIKEA, Jysk и Mango са преустановили своята дейност на руска територия.

– ASOS, Mr Porter, Net-a-Porter, Nike, Yoox, iHerb, Karl Lagerfeld, Lego и Adidas са прекратили доставките на товари и продукти.

– Криптоборсите BTC-Alpha и Binance са ограничили работата с руски потребители.

– American ExpressApple PayMasterCardSWIFTVisa са прекратили сътрудничеството със санкционираните руски банки и има проблеми с плащанията с Google Pay и Samsung Pay.

– Технологичните компании AMD, Apple, Dell, Ericsson, Intel, Nokia, Siemens и TSMC са прекратили доставките към Русия, а Oracle Corp и SAP са спрели дейността си в страната.

– Енергийните компании BP, Equinor, ExxonMobil, Fortum и Shell се изтеглят от руския пазар, а финландският производител Kone прекратява доставките до страната.

– Пощенските и транспортни компании DHLUPS и FedEx са преустановили приемането и изпращането на доставки до страната.

– Превозвачите CMA CGMHapag-LloydMaеrsk, Mediterranean Shipping Company, Shipco и Yang Ming са преустановили превоза на товари.

– Филмовите студиа ParamountSоny PicturesThe Walt Disney CompanyUniversal Pictures и Warner Bros са отменили премиерите на нови филми, а BBC Studios, Netflix и Megogo са прекратили излъчването на руска територия.

– Galaxy StoreNintendo, Playstation Store, Steam, EA Sports и Airbnb са спрели да приемат плащания и отхвърлят заявките за покупка от Русия. Достъпът до Google, Facebook, Instagram, Spotify, TikTok и YouTube в страната е частично ограничен.

– OneWeb прекрати изстрелванията от Байконур.

– Diageo (собственик на Johnnie Walker, Captain Morgan, Guiness и др.), Pernod Ricard (Chivas RegalJameson), чешките
пивоварни Plzensky PrazdrojStaropramenBudejovicky BudvarBernard са преустановили вноса в Русия.

 Ninja Sushi са закрили всичките си ресторанти в страната.

ЕФЕКТИ ОТ ВОЙНАТА

– Златото атакува 2000 USD

– Газът е поскъпнал четири пъти

– Продължаващ ръст на потребителските цени в ЕС и респективно България.

– Риск от стагфлация (стагнация и инфлация) в Европа

– Биткойнът или криптовалутите се оказаха важен хуманитарен инструмент, тъй като не изискват документ за самоличност, не могат да се цензурират или замразяват.

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ

“Положението с горивата обаче не е като това със зърното – горивата се внасят. Проблемът е сериозен – може да бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства”

Георги Ганев, икономист и депутат
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене