Beyond Numbers Show

From the blog

Bye Bye 2021: Netflix вдигна цените, Идолите се сменят, BG Startup-и и др. истории

И всичко най-интересно от нея, което премина успешно в 2022

От: Русалин Венев
Първият месец на 2022 г. постепенно си отива, а Коледните празници, които повечето от нас очакваха с огромно нетърпение, вече изглеждат като далечен спомен. Към какви теми сме решили да насочим вашето внимание:Как един германски стартъп иска да улесни комуникацията между малкия и средния бизнес и техните клиенти?Защо Netflix вдига цените на услугите си в Северна Америка?Какви са последните данни за цените на имотите у нас?Каква възможност за финансиране на стартъпи предоставят Innovation Starter и „Софийска вода“?Кои са идолите на младите предприемачи?Има и още любопитни неща, които можете да прочетете в следващите редове. Ето какво сме ви подготвили:

КАК SUPERCHAT СЪБРА БЛИЗО 14 МЛН. ЕВРО

Основаната през 2020 г. в Берлин стартъп компания Superchat си поставя една проста цел – да улесни общуването междупредставителите на малкия и средния бизнес и техните клиенти.

Стартъпът успява да впечатли редица инвеститори, в резултат на което вече разполага със средства в размер на 13.6 млн. евро.

Идеята на Superchat е относително проста – да обедини различни канали за комуникация, сред които WhatsApp, Facebook, Instagram, Google Business и Telegram. Всичките съобщения, които потребителите получават, отиват в един inbox, който е максимално лесен за използване.

Създателите на Superchat отбелязват, че по този начин компаниите могат да получават различни полезни данни за своите клиенти.

Услугата също така предоставя по-голяма прозрачност и ефективност в бизнес комуникациите, тъй като всички членове на даден екип могат да виждат и отговарят на получените съобщения.

От гледна точка на клиентите, пък, разговорите протичат много по-естествено.

Казано по друг начин – сбогом на досадните и често безполезни автоматични съобщения, които получавате, когато се опитате да се свържете с някоя компания.

NETFLIX ВДИГА ЦЕНИТЕАбонаментите за услугите на Netflix в Северна Америка поскъпват. Това съобщиха представители на компанията, които обясниха решението с „желанието да продължим да предлагаме голямо разнообразие от качествени опции за забавление“.

Какви са новите цени?

В САЩ, основният пакет поскъпва от 8.99 до 9.99 долара, стандартният – от 13.99 до 15.49 долара, а Премиум – от 17.99 до 19.99 долара.

Последното подобно увеличение беше през 2020 г.

Продължаващата пандемия от COVID-19 доведе до рекорден скок в интереса към телевизионните предавания и филмите.

Докато Холивуд все още се опитва да се приспособи към новата реалност, Netflix успя да „напипа“ правилната формула за успех и не спира да увеличава печалбите си.

В последно време се забелязва, че платформата залага все повече на международни продукции – едно от най-явните доказателства за това е хитовият южнокорейски сериал „Игра на калмари“ (Squid Game).

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ У НАС?

На фона на цялостното поскъпване на живота в България, Евростат отчита успокояване на цените на имотите.

През третото тримесечие на миналата година те са се увеличили с 8,7% спрямо същия период на 2020 г.

За сравнение, през второто тримесечие поскъпването беше 9,1%. И още малко данни – скокът на цените на имотите у нас е по-малък отколкото средното равнище в ЕС – 9,2%.

По този начин България се нарежда на едно от последните места в Общността по динамика на цените.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТАРТЪПИ

Фондът Innovation Starter и „Софийска вода“ организират съвместна акселераторска програма за стартъпи.

Това се случва, след като миналата година се проведе първата програма за обучение и финансиране на стартиращи компании от 5-годишния меморандум за сътрудничество между двете дружества.

Целта е да се подпомогнат бизнеси в начален етап с т. нар. pre-seed финансиране.

Стартъпите трябва да разработват проекти в сферата на „Нулевите емисии“.

Организаторите насочват вниманието към борбата с климатичните промени.

Търсят се идеи, които се развиват в области като кръговата икономика, управлението на водите и енергийната ефективност. Повече може да прочетете тук.

Ако пък искате да кандидатствате, може да го направите тук до края на февруари.

ИДОЛИТЕ НА МЛАДИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИКои са идолите на днешните млади предприемачи, решили да се захванат с нелеката задача да създадат успешен стартъп?

В съзнанието на повечето от вас вероятно изникват имена като Стив Джобс и Марк Зукърбърг. Проучване, извършено от WIRED, показва нещо любопитно. В него взели участие няколко основатели на стартъпи на възраст между 15 и 30 години.

Те трябвало да отговорят на въпроса коя личност виждат като образец за подражание. Изненадващо или не, повече от половината от тях посочили Илон Мъск.

Почитателите на основателя на Tesla и SpaceX обясняват, че го считат за милиардер, който има етична мисия. „Той показа как можеш да вършиш най-доброто нещо за света и да печелиш от това“, смята Кенан Салех, който основал своя компания, още докато следвал в университета в Пенсилвания. Салех успял да събере 500 000 долара за своя стартъп, след което го продал на Lyft.

Други пък споделят, че нямат идоли. Един от тях е 18-годишният Андрю Сън, който също се занимава с развиването на собствена компания. Той споделя, че един от гимназиалните му учители го запалил по предприемачеството.

„Не искам да ставам знаменитост. Искам да бъда предприемач, който оказва положително въздействие върху света“, отбелязва Сън.
 
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА…БЕЗРАБОТИЦАТА.
КАКВО КАЗВА СТАТИСТИКАТА?


Буркина Фасо е страната с най-висока безработица. Около 77% от жителите й нямат работа.

В държавите с развити икономики, сред които са членките на ЕС, броят на безработните надхвърля 32 млн. души.

В световен мащаб, младежката безработица е приблизително 13%.
Безработицата в САЩ е малко под 4%.

По официални данни, на хората, влизащи в тази статистика, са им необходими средно по 4 месеца, за да си намерят нова работа.

У нас безработицата е около 5%. Данните сочат, че от началото на настоящата година броят на хората, останали без работа, се увеличава

COFEE BREAK
Храна за размисъл…

„Твърде много хора харчат парите, които са спечелили, за да купуват неща, които не искат, с които да впечатляват хора, които не харесват“
Уил Роджърс

„Парите често струват твърде много“
Ралф Уолдо Емерсън

„Всеки ден е банкова сметка, а времето е нашата валута. Никой не е богат, никой не е беден, всички имаме по 24 часа“
Кристофър Райс

„Начинът, по който се справяш с неуспеха, определя как ще постигнеш успех“
Дейвид Феърти

„Ще ви кажа каква е тайната на забогатяването на Уолстрийт: бъдете алчни тогава, когато останалите са предпазливи. Бъдете предпазливи тогава, когато останалите са алчни“
Уорън Бъфет.

И ЗА ФИНАЛ
Извън контекста

Не знам за вас, но с моите приятели имаме традиция: след всяка Нова година, ходим доста време без пари.
Авторът 
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене