Beyond Numbers Show

From the blog

Gingle all the Way!

Коледата е възможна!
От: Русалин Венев
Повечето хора очакват с нетърпение Коледните празници.

Това е време за заслужена почивка, подаръци, вкусни ястия и срещи с роднини и приятели.

Коледа, обаче, често се оказва и време за сериозни разходи.

Според германската компания Statista, която се занимава със събиране и анализ на статистически данни, през настоящия празничен сезон само във Великобритания, Германия и Франция ще бъдат похарчени над 220 млрд. британски лири (около 260 млрд. евро).

Весела COVID Коледа!

За втора поредна година Коледните празници ще преминат под знака на продължаващата пандемия от COVID-19.

В редица страни властите предупредиха хората да бъдат внимателни и да вземат всички необходими предпазни мерки (Изт. Twitter).

Пандемията нанесе големи щети на световната икономика. Въпреки това много хора възнамеряват да похарчат значителни суми по време на Коледните празници.

Според социологическо проучване, извършено по поръчка на американската компания Opploans, жителите на САЩ ще отделят средно по около 730 долара за подаръци, украса и храна. 

В същото време, около 48% от участниците в проучването заявили, че ще похарчат по-малко пари в сравнение с миналата година.

Подобна тенденция се забелязва не само в САЩ, но и в Европа.

Очакванията са, че на фона на растящите цени и увеличаващата се инфлация, потребителите ще предпочетат да не харчат излишни пари.

Освен това, проучване на компанията Adobe показва, че инфлацията е засегнала и онлайн покупките, където показателят се е увеличил с 3,5% през ноември в сравнение със същия месец през миналата година.

Експерти отбелязват, че хората започват да пазаруват все по-рано за празниците и не чакат коледните промоции или Черния петък.Какво се случва в България?

Коледните харчове у нас бележат рекорди всяка следваща година, достигайки над 2 милиарда лева през 2019 година.

Според данните на Националната агенция за приходите, която отчита парите, минали през касовите апарати, българинът харчи най-много за храна по празниците.

Проучване на сайта Pazaruvaj.com у нас показва, че бюджетът за подаръци тази година е около 360 лева на домакинство.

Според анализа, сумата е едва със 7 лева по-висока от тази през 2020 година, когато беше и първата COVID зима у нас.

Изчисленията показват, че разходите за коледни подаръци могат да представляват до 19 на сто от чистия месечен доход на едно домакинство, а 1/3 от бюджета за коледни подаръци отива за децата.

Тази година българинът е предвидил средно по 54 лева за подарък на близък.

Сумата е по-малка от миналогодишната, но пък участниците в проучването планират да зарадват повече хора.

Най-голямо е търсенето на битова техника, облекло, обувки, смартфони и таблети.

Голяма част от покупките отново са онлайн.

И тук обаче инфлацията бележи рекордно ниво за последните 10 години.

Така на практика и коледният сезон може да се окаже по-скромен от миналогодишния, тъй като за почти същия заделен бюджет реално купуваме по-малко неща.Да повлияеш върху потребителското поведение

Един от основните въпроси, които всеки търговец си задава, е какво може да направи, за да привлече повече клиенти и да увеличи продажбите си. Според психолозите, съществуват някои трикове, с които сравнително лесно може да се повлияе върху поведението на потребителите.

Ето някои от тях: 

Пазаруването на подаръци за Коледа е свързано с отделянето на големи количества допамин – т. нар. хормон на щастието. Според учените, то може да се сравни с пристрастяването към наркотични вещества.

Всеизвестен факт е, че поставянето на табели за „50% отстъпка“ води до увеличаването на продажбите. Редица изследвания показват, че в повечето случаи хората дори не поглеждат каква е била първоначалната цена и колко струва същият „намален“ продукт в друг магазин.

Музиката оказва голямо влияние върху поведението на потребителите. Ако в даден магазин тя е бавна и мелодична, хората се успокояват и прекарват повече време в него, което увеличава вероятността да си купят повече продукти. Точно обратното се случва, ако музиката е динамична и шумна – тогава хората ще прекосят магазина много по-бързо и едва ли нещо ще привлече вниманието им.

Сходно въздействие могат да имат и ароматите и вкусовете. Някои търговци, например, използват миризмата на печени ядки или коледни бисквитки, за да привличат клиенти. Подобни аромати стимулират слюнчените жлези, което кара хората да се чувстват гладни. Гладните клиенти на свой ред са по-склонни да купуват всякакви продукти, не само храна.  

Семейните хора правят импулсивни покупки 45% по-рядко от тези, които нямат половинка до себе си.

Редица изследвания показват, че червеният свят стимулира харченето. Именно това е и причината той да е толкова често използван при рекламирането на всевъзможни продукти. А и все пак нека не забравяме, че костюмът на самия Дядо Коледа е червен.И ако тези маркетингови трикове работят при физическите покупки в магазините, то в последните години търговците търсят все повече възможности да влияят върху онлайн поведението на потребителите.

Сред основните канали за влияние са социалните мрежи, с помощта на които редица компании успяват да намерят нови клиенти. Освен имейл рекламите и персонализирания подход към продажбите, търговците често стимулират доволните клиенти да споделят опита си.

Често се създава и усещане за спешност – изгодната оферта е валидна само няколко часа или дни, посочена е наличност от 1-2 бройки и т.н.

Плюсовете от растящата онлайн търговия са, че компаниите се стремят да предлагат все по-качествено обслужване, тъй като имиджът и споделеното във социалните мрежи от потребителите е решаващо за бъдещето им.

И за финал – опитайте се да отговорите на следните въпроси, свързани с Коледните празници:Жителите на коя европейска държава харчат най-голям процент от приходите си за коледни подаръци?
Отговорът може да ви изненада – Румъния.
Оказва се, че през последните няколко години хората в северната ни съседка отделят по около 32% от декемврийските си заплати за коледни подаръци.

Знаете ли кой е коледният филм с най-голям бюджет?
Ето ви един жокер – в него участва холивудската звезда Джим Кери. Може би си мислите, че става въпрос за „Гринч“?

Не, правилният отговор всъщност е анимацията „Коледна песен“, която е базирана на едноименната новела на Чарлз Дикенс. Кери озвучава главния герой – Ебънезър Скрудж, а бюджетът на филма е цели 200 млн. долара.

Колко струва най-скъпият коледен сладкиш?
Става въпрос за плодов кейк, направен в Япония.

Неговата цена е…1,72 млн. долара. Ако ви се струва, че това тази сума е твърде голяма, имайте предвид, че въпросният сладкиш е украсен с няколко диаманта.

Коя е най-високата елха, украсявана някога?
Става въпрос за тази, издигната в центъра на американския град Сиатъл през 1950 г. По официални данни, тя се извисявала на цели 67 метра над земята.

През 2016 г. в Шри Ланка пък била издигната изкуствена елха, висока 72 метра.
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене