Beyond Numbers Show

From the blog

GREEN IS THE NEW BLACK

COVID-19 и бъдещето на Зелената сделка
От: Русалин Венев
Климатичните промени безспорно са едно от най-големите предизвикателства на новото време. Учените са единодушни, че ако не бъдат взети спешни мерки, последствията могат да бъдат повече от катастрофални

Докато проблемът се задълбочава, все повече експерти алармират, че най-големите замърсители на околната среда все още не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени

В тази връзка, един от най-амбициозните проекти, който е обект на много коментари и разгорещени дебати, е т. нар. Зелена сделка.

Какво всъщност представлява тя?

Зелената сделка накратко

Най-често Зелената сделка е описвана като набор от политики, предложени от ЕК, които имат за цел да превърнат Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г.

Казано по друг начин, нетните емисии на парникови газове трябва да бъдат сведени до нула.

Тук трябва да направим едно важно уточнение: има разлика между нетни и директни емисии.

Отделяните от България директни емисии, например, са около 60 млн. тона въглероден диоксид на година.

След поглъщането на част от тях от екосистемите (основно от горите), емисиите намаляват до около 53 млн. тона и вече се водят за нетни.

Ето и още няколко важни факта, свързани с амбициозния план на ЕК:

– Нетните емисии на парникови газове трябва да бъдат намалени с 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г.

– Емисиите трябва да бъдат намалени във всички сектори – от промишлеността и енергетиката до транспорта и селското стопанство.

– Зелената сделка е съсредоточена върху три основни принципа за прехода към чиста енергия: гарантирането на сигурно енергийно снабдяване на ЕС на достъпни цени, изграждането на напълно интегриран, взаимосвързан и цифровизиран енергиен пазар и превръщането в приоритет на енергийната ефективност.

– ЕК пое ангажимент да мобилизира поне 1 трилион евро устойчиви инвестиции през следващото десетилетие, за да бъдат постигнати целите, заложени в Зелената сделка.

– За т. нар. „зелени инвестиции“ са отделени 30% от многогодишния бюджет на ЕС (2021 – 2028 г.) и инструмента NextGenerationEU за възстановяване от пандемията от COVID-19.

Повече за Зелената сделка може да прочетете тук.

Пандемията от COVID-19 и европейската икономика

За никого не е тайна, че пандемията от COVID-19 нанесе огромни щети на европейската икономика.

По всичко личи, че се задава още една тежка зима, причина за което е не само опасната болест, но и рязкото поскъпване на електроенергията и природния газ.

Повод за умерен оптимизъм обаче има и това е благодарение на данните, дошли от страните от Еврозоната.

Икономическият растеж там се е ускорил през третото тримесечие на настоящата година, основната причина за което е разхлабването на ограниченията, наложени заради пандемията.

Но в същото време инфлацията е достигнала най-високото си ниво от 2008 г. насам

ЕК на свой ред отбеляза, че възстановяването на европейската икономика зависи от няколко фактора, сред които са облекчаването на рестрикциите, наложени заради COVID-19, увеличаването на броя на ваксинираните хора и ръста на инвестициите.

От Брюксел също така призоваха страните-членки да изместят своя фокус от полагането на усилия за запазването на работните места към оказването на помощ на работниците да осъществят прехода към т. нар. „пост-ковид“ икономика. 

Как пандемията от COVID-19 ще се отрази върху бъдещето на Зелената сделка?

Тежките последици от продължаващата пандемия няма как да не се отразят и върху Зелената сделка.


сн. Twitter

„На европейско ниво, пандемията спря търсенето и засегна приоритетно сектори като транспорта и туризма. Цените на енергията и материалите бяха доста ниски през 2020 г., което доведе до шоково поскъпване през 2021 г., когато търсенето на стоки и услуги от възстановяващите се икономики, рязко се върна на нивата от преди пандемията“, заяви специално за Beyond Numbers старши експертът от WWF България Апостол Дянков. Ето какво още сподели той:

– „Много от свързаните с изкопаемите горива лобита използваха ценовите шокове, за да потърсят отлагане или преустановяване на рестриктивните елементи от Зелената сделка – например цената на квотите на въглеродни емисии.“

– „В положителен аспект, пандемията показа, че съкращение на емисиите е възможно, но трябва да не засяга най-уязвимата част от населението и бизнеса. Възприеха се промени в архитектурата на Зелената сделка, конкретно изразени в усилването на елементите за социално подпомагане и подпомагането на малкия и среден бизнес – посредством Плановете за възстановяване и устойчивост, Териториалните планове за справедлив преход и бъдещия Социален климатичен
фонд.“


– „Глобалната конференция за климата COP26 в Глазгоу до голяма степен потвърди и копира логиката на Европейската зелена сделка за целия свят. Китай и Индия обявиха свои дати за въглеродна неутралност, а почти всички държави се включиха в амбициозни планове за съкращение на емисиите, спиране на обезлесяването и край на въглищната енергетика.“

– „Вече е очевидно, че Зелената сделка няма да остане празно пожелание или административно упражнение от страна на Европейския съюз, а ще бъде център на нов трансформативен подход за международния бизнес.“

Как опазването на околната среда може да помогне на бизнеса?

Според критиците на Зелената сделка, поставените в нея цели са нереалистични и ще имат по-скоро негативен ефект върху европейската икономика.

Истината е, че опазването на околната среда може да се превърне в отлична възможност за развитие на бизнеса в страните-членки на ЕС. Ето и няколко примера:

– Инвестициите в сферата на иновациите се увеличават драстично.

Хоризонт Европа, например, е програма на ЕС за научни изследвания и иновации с бюджет от близо 100 млрд. евро. Целта й е да се стимулира разработването на нови технологии, устойчиви решения и революционни иновации, като основен акцент е опазването на околната среда.

– Рециклирането и многократното използване на някои продукти може да намали чувствително разходите на всяка компания.

Един от най-елементарните и лесни за изпълнение примери е използването на листове хартия от двете страни, а не само от едната.

– Добрите практики привличат нови клиенти.

Няма как да се отрече, че ако дейността на една компания е обвързана поне частично с опазването на околната среда, то тя веднага започва да се откроява на фона на своите конкуренти и пред нея се откриват много нови възможности.

– Намаляването на въздействието върху околната среда подобрява устойчивостта на бизнеса.

Колкото по-независима от природните ресурси е дадена компания, толкова по-лесно би се справила с нарастващите разходи, свързани с климатичните промени.

По този начин ще се увеличат нейните шансове за дългосрочен успех.
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене