Beyond Numbers Show

From the blog

METAморфозата на Facebook

МЕТАморфозата 
Светът според META
От: Биляна Вачева
Краят на 2050 година, виртуалният живот е заместил реалния.

Пътуваме по света, купуваме си къща на морето, хижа в планината, разговаряме с приятели в хола, купуваме си нов шарен диван.

И докато всичко това се случва с два клика на мишката, ние продължаваме да си седим на топло вкъщи, незабелязвайки дори, че навън вали. Това, колкото и утопично сега да звучи, е част от плана на Метавселена, новото име на Фейсбук и Марк Зукърбърг.

Това негово решение да ребрандира компанията е провокирано от два ключови момента
– негативния имидж на фейсбук, от който Зукърбърг иска да избяга
– новата посока, в която Зукърбърг планира да насочи компанията.Хитър ход или друго

Мненията на специалистите са противоречиви – едни коментират, че този ход е рисков и вдига високо летвата на очакванията на потребителите, други пък са категорични, че единствената цел е да се увеличат потребителите и респективно печалбите.

Планът на Зукърбърг е до 10 години потребителите на META да стигнат 1 млрд.

МЕТА планира да се листне на борсата тази година, за да се опита да набере нужните $10 млрд. инвестиции.

Метавселената ще дава възможност за създаване на аватари, изграждане на дигитални пространства, обзавеждане на виртуални жилища и офиси.

За придвижване ще се използва телепортиране. Реалният живот ще може да се пренесе в напълно виртуална среда. Според Марк Зукърбърг с течение на времето хората ще спрат да използват Фейсбук, защото ще има други продукти.

Припомняме, че само преди няколко седмици Фейсбук преживя най-големия срив в системата си. Разследва се и ефекта на Инстаграм върху младите потребители.Ефектът на доминото

Реакциите на другите играчи в сектора не закъсняха.
Microsoft ще последва Фейсбук в Метавселена. Компанията ще опита да привлече милионите хора, използващи “Teams” за работа.

Mesh е платформа за съвместна комуникация, въведена от Microsoft за виртуални преживявания. Тя ще бъде интегрирана директно в “Teams” и ще създаде комбинация от виртуална и добавена реалност с видеоконферентни срещи, в които всеки може да участва с анимирани аватари.

Системата ще работи с изкуствен интелект и ще може да променя двуизмерен аватар на базата на данните от гласа на потребителя, което ще създава усещане за присъствие.

За специалните нови 3D аватари няма да са нужни очила или каски за виртуална реалност, нито камера, ако потребителят не желае да я включи.

И дрехите стават виртуални

Няма как да мине и без мода и брандове. Американската компания Nike също направи първите си стъпки в метавселената. 

Гигантът за спортни стоки е подал общо 7 заявки до Службата за патенти и търговски марки в САЩ от 27 октомври до сега, за да защити марките си в категории като „виртуални стоки за изтегляне“ и свързани услуги за магазини и развлечения.

Документите много ясно показват намерението й да произвежда и продава виртуални маратонки и облекло с марка Nike за метавселената.

TOP of THE WEB THIS WEEK

BG Бизнес: 23 000 онлайн магазина влизат в белия списък на НАП

Социален живот: 90% от видео рекламата във FB остава невидяна

Fashion ала Covid-19: 2020 – най-лошата година за модата според топ 50 на търговците на дрехи и обувки

И пак в “зелено”: Финансовите регулатори затягат контрола върху “зеления PR”

LOVE TO TALK ABOUT
GREEEEEN…., of course
Какво казват експертите за бизнеса, обикновения потребител и последиците: 

Виржиния Желязкова,
зам. Ректор на ВУЗФ
за телевизия Bulgaria ON AIR
– Компаниите ще усетят ефекта от зелената сделка по 2 направления – повече регулации и исизквания по отношение на производство, отпадъци, какви промени трябва да направят, за да не вредят на околната среда и промени във финансирането.

– Всички собственици на малки и средни фирми да обърнат внимание на своя сектор и да се поинтересуват какво стои пред тях в бъдеще.

– Достъпът до финансиране също ще се промени. ЕЦБ вече има изисквания към фирмите, а те ще трябва да имат изисквания към клиентите какво правят.

Боян Рашев,
Експерт по управление на околна среда,
за БНТ:

– Зелената сделка, това решение, то не идва по принуда, а то идва поради факта, че европейските избори последно, както се видя всъщност, зелените спечелиха първо страшно много гласове на Запад, западна Европа, второ зелените послания и платформите на социалдемократите и на ЕНП бяха много силни.

– На запад зелената тема е много силна вече. Западна Европа тръгна да спасява света, обаче не се съобразява с това, че Източна Европа не е на тази вълна още. Полша за сега е единствената, която твърдо се противопостави на Зелената Сделка.

– от 2007 до 2008 г, има огромен ръст на потреблението на биомаса, което е довело до там, че през 2018 г. 11% от емисиите на ФПЧ са тези под 2,5 микрона, които дефакто ни убиват бавно

CULTURE SCHOK
XBOX ПУСНА КЕЦОВЕ С ADIDAS, ГОТВИ КОЛАБОРАЦИЯ И С GUCCI
В момента новата next-gen конзола Xbox Series X на Microsoft е достатъчно трудна за купуване, а представете си колко по-трудно е да се сдобиеш с новите им кецове с Adidas.

Луксозните модни марки изобщо не са новост за видео игрите – продуктовото позициониране се интегрира в гейминг заглавията през последните години.

Няколко емблематични примера са Louis Vuitton x League of Legends, Gucci x Tennis Clash, Balenciaga x Fortnite – с най-различни брандирани елементи, от дрехи и локации до оръжия и какво ли още не.

COFEE BREAK

“Трудно бихте могли да забележите възможности, които никой друг не вижда, ако начинът ви на мислене съвпада с този на останалите”
 Манфред Кетс де Врис, професор по мениджмънт, психоаналитик и коуч
 
Бизнес, икономика, високи технологии - само в 5 минути четене